Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

Velencei-tó – napsütés és gyógyerő

Stéger András 2020. július 07.

Európa egyik legmelegebb tava. Ásványi anyagokban gazdag vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja.


A sok napsütés hatására, valamint csekély mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava. A víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-t is. Ásványi anyagokban gazdag vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Strandok

Gárdonyi Strand és Sport Beach A gárdonyi Sport Beach az ország első öko szemléletű és a Velencei-tó egyetlen Kék – Hullám Zászló minősítésű strandja – a világ legszebb strandjai között is számon tartják.

Agárdi Élmény- és Gyógyfürdő
 A Velencei-tó térségének egyetlen gyógy- és élményfürdője egy nyitott és három fedett  medencéjével egész évben várja a gyógyulást, regenerálódást kereső vendégeket.

Gárdonyi TóParty strand
 Velence és Gárdony határán. Ősfás, árnyékos, sekélyebb vizű partszakasszal, amely a családosoknak vonzó. 

Agárdi Park Strand  és Kemping
 Szép hosszú a partszakasza, úszásra azonnal és kellően mély a víze, de a gyerekek számára egy kis öblöt alakítottak ki, itt biztonságosan pancsolhatnak, a legeslegkisebbeket körmedence várja. 

Agárdi Napsugár Strand
 Nem ajánljuk, mert akkor mindenki idejön…és nem marad hely nekünk. Mi minden van itt? Gyerekeknek: homokos part, sekély víz napfényárnyékolóval. Nagyobbaknak: vízi-vidámpark. Sportosaknak: homokos foci és röplabdapálya, és egy lábtengós, meg egy kosaras, persze betonozott. Mindenkinek büfék, kölcsönzök, árnyas fák, napágyak…A stradon belüli a Café69 napozóstandja és büféje pedig elsőrangú.

Dinnyési Fertő

A vizes, nádas terület védett. A Velencei tóról kiszoruló védett madaraknak nyújt zavartalan élőhelyet. A gémek kedvenc táplálkozó és költőhelye a Fertő. Október végén, november elején húszezer, vagy még több vetési lúd érkezik alkonytájban, hogy a Fertő biztonságot nyújtó vizén töltse az éjszakát. A Dinnyés-fertő legismertebb költőfajai: a nagy kócsag és a kanalasgém. Egy rejtettebb életű gémféle: a bölömbika mély hangját tavasszal gyakran hallani a nádasból. Az egyetlen Magyarországon fészkelő lúdfaj a nyári lúd rendszeresen költ itt.

A Dinnyési Fertő ideális helyszíne a vízi madárvilág megfigyelésének. Szakvezetés mellett egy igazán különleges kirándulóhely, hiszen egy madármegfigyelő-torony segítségével kitűnően bemutatható a terület, mely különösen madárvonulások idején látványos. 

Pákozd-sukorói csata emlékkiállítás

Az 1848. szeptember 29-i ütközet 150. évfordulóján megnyitott kiállítás írott és tárgyi emlékekkel a Jellasics seregei felett aratott győzelem történetét idézi fel a pákozdi hegyen lévő emlékműnél. A csata emlékművét a Velencei-hegység déli nyúlványán, a Mészeg-hegyen 1951-ben állították. Az emlékműtől széttekintve jól látható a háromszögű csatatér egy része. A csatát Pákozd, Pátka és Sukoró térségében vívta a magyar honvédsereg a Velencei-tó északi partján, a Székesfehérvárról Budára futó rövidebbik országút védelméért.

Pákozdi Ingókövek

A gránit kisebb-nagyobb sziklacsoportokat alkot, jellegzetes alakjukat a szél és az eső eróziójának köszönhetik. Az egyik leglátványosabb kirándulóhely. Néhány tömb az élével támaszkodik csupán a sziklára, amelyen kimozdulhatnak anélkül, hogy eldőlnének. 

Nadapi Szintezési ősjegy

Nadap területén található az Országos Szintezési Főalappont, vagyis a Nadapi Ősjegy, amely a térképészeti és építészet magasság meghatározásának a magyarországi viszonyító pontja, mivel itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Azt kevesen tudják, hogy Nadapon két ősalappont is van, az ismertebb Adriai szint feletti, valamint a később meghatározott Balti szint ősalappontja. (Ezt a Varsói Szerződés idején hozták létre, a kettő között 63,5 cm az eltérés, és az adriai mellett áll, bár kissé eldugva néhány tíz méterrel odébb). Az adriai szintezési ősjegyet az 1888-ban állított emlékmű jelöli. Amikor létrehozták, még kevés európai országban határoztak meg ilyen szintezési hálózatot. 


Fotó: Gulyás Attila

Vörösmarty  Emlékmúzeum

Bár nem Kápolnásnyéken született, de az 1802-ben épült gazdatiszti házban nevelkedett a Szózat költője. Esztendős is elmúlt, mikor a család ebbe a házba költözött, de gyermekkorának emlékei már ide kötődnek. A szobák berendezése, a bútorok, a tárgyak olyanok, amelyekhez hasonlók Vörösmarty hétköznapi világát alkották. Bár kevés az eredeti relikvia, itt található a költő íróasztala – rajta a Szózat kézirat-változataival, egy intarziás komód, mely a család hagyatékából való, s az a kobaldkék keretben apró pöttyökkel, virágokkal díszített tál, melynek hátoldalán a következő, tintával írott szöveg olvasható: “Ez a pecsenyéstál egykor Vörösmarty Mihályék háztartásában szolgált, tehát a nagy költőnek személyesen használt tulajdona volt. Mikor Vörösmarty Mihály 1855-ben mint már nagy beteg Pestre költözött, neje egyes apró holmikat eladott…” A kiállítás a legfontosabb dokumentumok segítségével bemutatja a költő életútját, pályaképét. 

Július 11., Egynapos kirándulás a Velencei – tónál:  https://www.rekreal-sport.hu/ut/egynapos-kirnduls-a-velencei-tnl/

Forrás: top7hungary.com

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv