Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

Tévhitek a kerékpáros KRESZRŐL

Stéger Anna 2018. október 16.

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.” Nem igaz, a világítás kerékpáron is ....!


“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.”
Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező! Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlan vagy! Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, hogy a szembejövők is lássanak bennünket! Ne csak koromsötétben használj lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

“Egy sör nem sör.”
A KRESZ szerint bizonyos esetekben lehet minimális mennyiségű alkoholt fogyasztani, de mi nem javasoljuk. Ha mégis iszol, tekerj lassan, a megszokottnál is óvatosabban. Tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárosokat nem szondáztatják. De ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében közlekedj mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

“A járdán szabad biciklizni.”
Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.

“Bringával jó kutyát sétáltatni”
A KRESZ viszont tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutyád számára is.

 “Egymás mellett is szabad kerékpározni”
Nem igaz, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

“Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr.”
Bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol.(A megengedett maximális sebesség ebben az esetben 50 km/h, de csak akkor, ha utast nem szállítasz. Részletesebben a sebességkorlátokról itt olvashatsz.) Bukósisak viselése tehát az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz ajánlott. 

„Egyirányú utcában bárhol bringázhatok kétirányban.”
Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi, lásd Hol szabad kerékpározni rész. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.

“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező”
A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet, erről a a “Hogyan közlekedj” rész “Kerékpárutak” fejezetében olvashatsz.

forrás:http://kerekparosklub.hu

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv