Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

Szigetköz - A kirándulók paradicsoma

Stéger András 2020. július 21.

Szigetköz nemcsak az aktív turizmus kedvelőinek, de a természet szerelmeseinek is a fellegvára.


Szigetköz - Egy kis történelem

Szigetköz nemcsak az aktív turizmus kedvelőinek, de a természet szerelmeseinek is a fellegvára. A Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen a térséget a folyók hordaléka építette fel. Majd két és fél millió évvel ezelőtt a Morva, a Rába, a Vág, Nyitra és Duna folyók ősei áttörtek az Alpokon és a Kárpátokon, majd lelassulva hordalékokkal borították el a mai Kisalföld területét. Az évszázadok során zátonyok, kúpok, szigetek alakultak ki, sok-sok apró ágra szakítva a folyókat, így alakult ki a Kisalföld északi részének szövevényes, változatos és titokzatos szigetvilága. A terület gazdag növény- és állatvilága várja a természetkedvelő látogatókat.

Vízitúra, horgászás, lovaglás, golf

Szigetköz térségében részt vehetsz vízitúrákon kajakkal vagy kenuval vagy a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetsz a vadregényes tájban. De ha szeretsz horgászni, ez a terület igazi paradicsom számodra, számos kavicsbánya-tó található itt. Kedvelt a térség lovardái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsizás is. Dunakilitin kilenclyukú golfpálya várja a sportág szerelmeseit.

Családi kirándulás gyerekkel

kerékpárosok is megtalálják a számításukat a területen. A térségben jó minőségű bicikliúton tekerhetnek. Nem mellesleg a Szigetköz falvai közel vannak egymáshoz, és mindegyik kínál valamilyen látnivalót. A kerékpár útvonal árnyas fasorokon és gyönyörű mezőkön át vezet, s mivel a szintkülönbség minimális, egy nap alatt könnyedén teljesíthető akár egy ötven-hatvan kilométeres túra is. A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, a parton vízimadarakban gyönyörködhetünk. A Duna menti nemzetközi kerékpárútnak része a Szigetközön átvezető szakasz. Mosonmagyaróvár és Győr között pedig az Eurovelo 6 kerékpárút mentén kellemes pihenőhelyeken informálódhat a táj épített és természeti örökségeiről.


Szigetköz élővilága

Védett halak

A Szigetköz a Duna halbölcsője volt a Bős vízlépcső megépítéséig és a víz eltereléséig. 65 halfaj fordult itt elő, ez a hazai fajok 80%-a.
Megtalálható itt, az eredetileg tiszta hegyi patakokban élő sebes pisztráng éppúgy, mint a mocsarak, lápok védett fajai: a réti csík vagy a lápi póc. Még néhány a védettek közül: magyar bucó, botos kölönte és a selymes durbincs.

Védett kétéltűek, védett hüllők

A kétéltűek csaknem valamennyi faja megtalálható a Szigetközben.
Leggyakoribb fajok: kecskebéka, vöröshasú unka és a mocsári béka. A hüllők kisebb számban élnek a vízjárta területeken, de jellegzetes fajuk, a vízisikló itt is gyakori.

Védett lepkék, védett madarak

A védett lepkék közül a mocsarakra jellemzők: a mocsári bíbormoly, a zanót- és vérfű boglárka, a kis színjátszólepke, c-betűs aranybagolylepke, kéköves bagolylepke, magyar tölgymakkmoly, szilfa púposszövő és a száraz területek képviselői: a díszes medvelepke, fehérsávos földibagoly.
A madárfajok száma 230-ra tehető, közülük a Duna ágrendszerében járva először a gémfélék tűnnek fel. A nagyobb telepeken szürke gémek  és bakcsók költenek. A fokozottan védett fajok közül jellegzetesebb fészkelők a nagy kócsag, barna kánya, hamvas rétihéja, fekete gólya és cigányréce. A rétisas és a halászsas is rendszeres vendég a területen.

Védett emlősök

A védett emlősállatok közül jellegzetesek a nyuszt, a vidra és az északi pocok. 1991 óta természetes úton megtelepedett a száz éve kihalt hód is. Azóta úgy elszaporodtak, hogy a bővizűbb ágrendszerekben sokfelé megtalálhatók.

Láperdők

Itt megtalálható mindháromféle láperdő: a dárdás nádtippanos fűzláp, amit a feltöltődő részeken mocsári páfrányos égerláp vált fel. A teljesen feltöltött szakaszon a mocsári sásos égerláp jelenik meg. A mocsári sásos égerlápból kialakul az égerfaliget, amit a további szárazodással szil–kőris–tölgy ligeterdő vált fel.

Mocsárrétek

A botanikailag legértékesebb mocsárrét a Felső-Szigetközben már csak egy helyen található meg. Az Alsó-Szigetközben, elsősorban Lipót községtől délre, a Duna árvédelmi töltése mentén azonban még jelentős területeket borít gyep – ezek nagyobb része sajnos, nem védett. A szárazabb években egyre újabb és újabb területeket törnek fel.

Forrás: wellnessiranytu.hu

Kapcsolódó túráink

Evezős túra a Szigetköz legszebb vízi labirintusában - 2020. augusztus 8., szombat
Részletek >>

Nyaralj Szigetközben-Héderváron lovas-tenisztáborban! - 2020. augusztus 17-21., 5 nap / 4 éj 
Részletek >>

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv