Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

Legszebb magyar természeti csodák

Stéger András 2020. július 09.

Egerszalóki sódomb, Ipolytarnóc és Rám-szakadék...


Egerszalóki sódomb

A fenyőfák árnyékában feltörő kalcium-hidrogénkarbonátos forrás a domb oldalán szétterülve sóhalmokká formálódik az évtizedek során. Egyedülálló és csodálatos látvány. Miként az egerszalóki sódombok körüli világ mikroklímája is egészen különleges és jótékony hatású. A hőforrás a völgyben futó Laskó – patakot táplálja. Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

Az egerszalóki termálvíz ízületi, csont-, izom-, ínbetegségek, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek enyhítésére alkalmas.

A völgy bejáratánál azonban kialakítottak egy kis, több medencés fürdőt, a Nosztalgia Fürdőt amely nem csak nappal, de olykor éjszaka is nyitva tart. A fürdő kifejezetten laza és kellemes a hangulata.

Ipolytarnóc ősmaradványok

Egy vulkáni katasztrófa által betemetett s konzervált világ emlékei húszmillió évvel forgatják vissza az idő kerekét. A tengerparti homokkőben lapuló cápafogak, megkövesedett szubtrópusi fák, egzotikus növények lenyomatai, régen kihalt ősvilági szörnyek lábnyomai… – egy páratlanul izgalmas geológiai tanösvény mentén.

Az ipolytarnóci világ harmadik leggazdagabb lábnyom-őrző lelőhelye. Az ösvény különleges látnivalója a világ legnagyobb ismert, megkövesedett óriás fenyője. A parkban láthatók azok az évmilliókon át mélyen a föld alatt lapuló ősfenyők is, amelyekre 2007-ben bukkantak Bükkábrányban. A 16 ritka, csillogóan megkövesedett fatörzs- ősmaradványok kora mintegy 7 millió év.

Eszméletlenül jó!

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak közelében egy közepes dombon egyszemnyi tenger. Ez a Megyer-hegyi tengerszem. Egykor kőbánya dolgozott itt, a domb kristályos kemény képződményeiből gabonaőrlő, érczúzó malomköveket csiszoltak, kézzel…

Már vagy száz éve bezárták a bányát. A fejtési gödörben az idők során összegyűlt esővízből pompás kis tó kerekedett, különlegesen szép, magas bányafalakkal körülölet környezetben.

Vigyázat, nem sekély, akár egy hajót is megtartana hét méteres mélységével, a sziklafalak meg itt-ott hetven méter magasan merednek.

A környék ma már természetvédelmi terület. Gyalog egy tanösvény vezet a tengerszem partjához, Sárospatakról indul a malomkő ösvény, piros jelzéssel… A domb alján egy halastó van, mellette pedig egy őrzött parkoló. Innen kitaposott út vezet fel.

Bükki gejzírek

A három – Fekete-leni-, Imókő- és Vöröskő – forrást egy délutáni könnyű túra során bárki bejárhatja.

Másfél-két méter magasra tör a kristálytiszta karsztvíz a Bükki Nemzeti Park déli részén. A fennsík mészkő résüregrendszere hóolvadás vagy nagyobb esőzések idején vízzel töltődik fel, s ez az oka a források felbukkanásának. A természeti csoda a tavaszi hónapokban a leglátványosabb, de olykor nagy esőzések után is feléled…

A kirándulás kiindulópontjául a Lillafüred közeli Felsőtárkánytól mintegy tíz kilométerre álló Tamás kútja vendégház ajánlható. A völgy felé haladva a kék jelzésén mentén érhető el Vöröskő-völgyi Tanösvény. De ha igazán megkapó élményre vágyna, térjen le az ösvényről, akkor, amikor az érezhetően jobbra kanyarodik, fel a hegyre. Balra azonban, a patakon átkelve egy jelöletlen, de kitaposott gyalogút vezet a Vöröskő forrásokhoz. Nem nehéz megtalálni, a környékét durván lebetonozták. A felső forrás is szép, de az alsó még látványosabb, itt mintegy két méter magasra tör a kristálytiszta és iható víz, akár ha szökőkút lenne.

Rám szakadék

A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú szurdokvölgy. Mélysége néhol meghaladja a 35 métert, szélessége azonban helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csobog a víz, hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad.

A Rám-szakadék egyike lenne a legnehezebben járható turista utaknak, de vannak létrák, kapaszkodók, így a túra nem vészes, és csak közepesen megerőltető. A nehezen járható szakaszokon stabil létrák és kapaszkodó korlátok segítik az előrejutást.

Dobogókőről a Rám-szakadék a sárga jelöléssel, majd az aszfaltos úttal való kereszteződés után a zöld jelzésen, Dömösről a zöld jelzésen érhető el.

Szalajka völgyi fátyolvízesés

A szilvásváradi fátyolvizesés édesvízi mésztufa lépcsőit a természet hozta létre, méghozzá úgy, hogy a mészkőlerakódás maga alá gyűrte és megkövesítette a vízi növényeket és a fák gyökereit. A víz, a levegőből felvett szén-dioxiddal szénsavat alkot, a mészkövet először feloldja, majd leheletfinom fátyolként, mésziszap formájában lerakja, mésztufagátakat képezve.

Mintegy 17 méter hosszan 18 gát sorakozik egymás alatt, a mindmáig épülő teraszokon lerohanó sistergő víz a természet utolérhetetlen ajándéka.

"Leporoljuk a Rám-szakadékot" túra: https://www.rekreal-sport.hu/ut/34-leporoljuk-a-rm-szakadkot-34/

Forrás: top7hungary.com/

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv