Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

Időutazás a történelmi Fraknói várban

Stéger András 2020. július 28.

Hobbi történészeknek fegyverkiállítást, borzongást kedvelőknek szellemes éjszakai tárlatvezetést, családosoknak gyerekprogramokat és egész napos elfoglaltságot kínál Fraknó vára


Időutazás a történelmi Fraknói várban

Fraknó vára Burgenland egyik jelképe, amely közel van a magyar határhoz. Remek egy napos kirándulás célpontja lehet az Esterházy család valamikori erődítménye, ahol mindig van valami esemény, gyerekeknek szóló vagy az egész család számára ajánlott program.
A vár Ausztriában, Burgenlandban található Nagymarton mellett, Fraknó falu fölött. Autóval nagyon jól megközelíthető, a vár mögött ingyenes parkoló áll rendelkezésre. 

Fraknó nevének jelentése félelmet keltő erődítmény, aminek köze lehet ahhoz is, hogy a vár bevételével már a törökök sem próbálkoztak komolyabban. 1605-ben Bocskay István, majd 1622-ben Bethlen Gábor seregeinek sem sikerült a várat elfoglalni, emellett az osztrák csapatok is megkímélték, aminek köszönhetően az őrzött kincsek évszázadokon keresztül fennmaradtak. A középkori várat a  14. század elején a nagymartoni grófok építettek a település fölötti kb. 500 méteres dolomiti sziklára, akik aztán új lakhelyük után Fraknó urainak is nevezték magukat. Később azonban a pazarló életmódjuk miatt kénytelenek voltak elzálogosítani a birtokaikat, köztük a várat is. A zálogjog először Albert osztrák herceget illette, aki tovább adta a bátyjának, a leendő III. Frigyes császárnak. Hunyadi Mátyás 1488-ban visszaszerezte a várat, de 3 év múlva a Pozsonyi béke ismét Ausztriához csatolta. Ezt követően 135 évig osztrák uralom volt a várban. A várat várárok veszi körül, fölötte a széles híd vezet a várba. A kapu feletti középső falfülkében Madonna, a két oldalán pedig Szent István és Szent Imre, valamint Szent László és Szent Vencel szobrai láthatóak.

Az 1622-es év jelentős fordulatot hozott a vár történetében, ugyanis Esterházy Miklós az északkelet-magyarországi munkácsi uradalmat átengedte Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek, cserébe II. Ferdinánd császártól megkapta Kismartont, ezzel együtt Fraknó várát és uralmát. Így a vár azóta is az Esterházy család birtokát képezi. Négy évvel később, amikor a terület ismét Magyarországé lett az örökös grófi címmel együtt örökölhető birtokká vált. Gróf Esterházy Miklós nádor ezután elkezdte a düledező vár hatalmas erődítménnyé való bővítését. Lerombolták az öreg falakat, csak a szilárdan álló tornyoknak kegyelmeztek meg, de arra is ráépítettek egy emeletet. Elkészült az alaposan megerősített bástyaöv, a várkápolna, a kincstár illetve az új lakószárnyak. A felső udvarba vezető kapu fölött latin nyelvű felirat a vár üzenete: "Engem, akit Magyarország koronájáért adtak idegennek, gróf Esterházy Miklós nádor ritka hűsége adott vissza ugyanannak a koronának. II. és III. Ferdinánd uralkodása alatt újjáépíttetett az országnak, utódjai és családja számára, a hűség, a szorgalom példáját hagyva rájuk. Őrizzetek meg engem épségben." 
A kapu alatt ágyúk sora mellett haladunk el. Az Esterházy Pál által vezetett építési munkálatok során a művészi elemekre is nagy hangsúlyt fektettek: az ellenálló erődítményt dekoratív falfestmények, szobrokkal díszített főkapuk, egy barokk lovas szobor, valamint egy  1707-ben felfüggesztett 2,5 méter hosszú krokodil is ékesítette. A krokodil tátott szájával kifelé néz, feladat, hogy elriassza a rossz szándékkal érkezőket.   

A 17. századi magyar nemesi székhelyeket a külső és belső barokk pompa jellemezte, aminek a Fraknó vára az egyedüli teljes egészében megmaradt példája. A belső udvar közepén a hercegi rangot szerző író, költő és zeneszerző Esterházy Pál lovas szobra áll. Az egy kismartoni mester által készített 1691-ben felállított barokk műalkotást még életében, ereje teljében rendelte meg maga a herceg. Igen ám de akkoriban ilyen szobrot emelni csak a királyi család tagjairól lehetett. Ezért a belső udvaron állíttatták fel ezt a lovas szobrot, hogy ne láthassa mindenki. 
A belső udvar barokk díszteremként funkcionált, így ez volt a vár központja, kialakítását és tartalmát tekintve ez az épület fő látványossága. A secco-technikával készült színpompás barokk falfestmények, oszlop- és párkány ábrázolásaikkal, illetve a 130 császári portréval a domború faldíszeket helyettesítik, mérete közel 1000 négyzetméter. 

Az épületegyüttes kiemelkedő értéke az Esterházy Miklós által épített várkápolna. Itt tartotta esküvőjét 1652-ben Esterházy Pál és unokatestvére Esterházy Orsolya. A Szűzanya ősi kegyképét 1656-ban elvitették innen a Boldogasszony templomába, viszont itt kapott helyet a pottendorfi gótikus szárnyas oltár. A szárnyas oltár becsukott állapotában a bajban segítő, a pestistől védő szenteket ábrázolja, ünnepi oldalán a Mária szobor fölé csillagokkal díszített baldachin magasodik és két oldalról Szent Balázs és Szent Farkas kíséri. A kápolnában még ma is tartanánk esküvőket és ünnepi fogadásokat.
A várban a nagy kandallókat, kályhákat, falfestményeket és csodálatos barokk ajtókat rejtő történelmi helyiségeket az elmúlt években átfogóan restaurálták. A helyiségek a legmodernebb múzeumi és biztonságtechnikai megoldások szinte láthatatlan alkalmazása után újra a barokk eleven színeiben pompáznak. 

 

Esterházy Miklós és Pál nádori pozíciója megkövetelte, hogy állandó 300 fős hadsereget tartsanak fönt muskétások formájában, akik 1640-től kezdve Fraknón állomásoztak. Így az Esterházy család mindig kivette részét nem csak a család, hanem az ország területeinek védelmezéséből is.
Az évszázadok hosszú harcainak köszönhető a fegyvertechnika fejlődése is és ezt a fejlődést mi is nyomon követhetjük a gyűjteménynek köszönhetően megismerkedhetünk az elöltöltős kanócos, keréklakatos és kovaköves puskákkal vagy különböző harci gépek, mint például a rakétavető elődjeinek rajzaival is. Kevesebb mint 100 év alatt tökéletesítették például a rendkívül alattomos hatású kézi üveggránát technikáját. A gránátokhoz pontos feljegyzéseket is megőriztek, melyek megemlítik például, hogy nem csak az volt veszélynek kitéve, akire dobták a gránátot, hanem maga a gránátvető is életveszélynek volt kitéve, ugyanis akkoriban még kiszámíthatatlan volt a gránátok hatótávolsága. A gyűjtemény vitathatatlanul legérdekesebb és egyben legbecsesebb tárgya a magyar koronázási zászló. A lenyűgöző méretű koronázási zászló a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredetiben fennmaradt koronázási országzászlója. Az egyik vitrinbe a légpuska őseit is megnézhetjük, amikor megtalálták fogalmuk sem volt róla, hogy mi is ez.

A várlátogatás során benézhetünk a valamikori konyhába is, ahol már egy kiépített mosogató is volt, mint kényelmi berendezés. Utuk során különböző titkos és nem titkos átjárón, keskeny lépcsőkön, folyosókon haladunk keresztül és nagy mennyiségű fegyver, páncél és lószerszám gyűjteményt nézhetünk végig. A nehezen megközelíthető vár nem volt igazán kellemes lakóhely, hiszen télen a szobákat nem lehetett felfűteni, szeles időben különösen ridegnek bizonyult. Ezért miután felépült a lényegesebb lakályosabb kismartoni kastély, a herceg oda költözött a családjával, Fraknó pedig megmaradt egy jól őrzött kincsestárnak. Nem is akármilyen ez a kincstár, egy titokzatos csodavilág, a legkülönfélébb ritkaságok gyűjteménye. Az Esterházy kincstár az egyetlen, eredeti helyén megőrzött művészeti és csodakamra gyűjtemény, ezzel Európában is egyedülálló. A kincstár kulcsai három különböző személynél voltak. A bonyolult zárszerkezetekkel felszerelt titkos ajtókat csak úgy tudták kinyitni, ha mindhárom személy egyszerre volt jelen a saját kulcsával. Az Esterházy hercegi levéltár egy része is Fraknó várában található. Az itt őrzött levéltári anyagok az Esterházy család gazdasági ügyleteit dokumentálják és betekintést adnak a család történetébe.

Az Esterházy-ősgaléria Közép-Európa legnagyobb barokk családi galériája. A festmények az akkoriban feltörekvő hercegi dinasztia társadalomban elfoglalt helyét és rangját voltak hivatottak ábrázolni. Különleges darab Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egész alakos portréja, ami a világon az egyetlen épen marad festmény róla.
Fraknó várában rendezett kiállítás fénypontja az egyedülálló ezüstbútorokat bemutató helyiség. A David I. Schwestermüller által készített művészi ezüstasztallal és más ezüstből készült berendezési tárggyal Fraknó várában maradt ránk Európa egyik legnagyobb és legrégebbi ezüstbútor gyűjteménye. Sajnos csakúgy, ahogy Versailles ezüstbútorait, úgy a többi európai udvar darabjait is nagyrészt beolvasztották, de itt rejtve marad ez a csodálatos gyűjtemény.

A várvezetés végén még belenézhetünk a vár udvarán álló 142 méter mély kútba is, sőt saját magunk számolhatjuk ki a mélységét egy stopperóra és egy darab kő segítségével. A várban három különböző kiállítás tekinthető meg: a vár termei a fegyvergyűjteménnyel, valamint a kincstár idegenvezetéssel, az Esterházy ősgaléria pedig vezetés nélkül látogatható.

Forrás és képek: esterhazy.at és a kirandulo.cafeblog.hu

Kapcsolódó túráink

Fertő - tó kerülés kerékpártúra - 2020. augusztus 28-30., 3 nap / 2 éj
Részletek >>

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv