Tensi-Rekreál Sport
Ha a megszokottnál többre vágysz!
+36-70-935-3988 Kapcsolat

10 hasznos tipp térdsérülés elkerülésére

Stéger András 2018. november 28.

A síelés során bekövetkezett sérülések közül a leggyakoribb a térdsérülés. A balesetek nagy része odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhető.


10 hasznos tipp térdsérülés elkerülésére

Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb óvintézkedések közül.

     

A síelés során elszenvedett leggyakoribb sérülés a térdszalag nyúlás, illetve a részleges vagy teljes szakadás. Ha csúszás közben felakad a lécünk és nem old le, akkor a térd elkezd csavarodni. Ez kisebb-nagyobb sérüléseket okoz, melyek különböző kezeléseket, súlyosabb esetben műtéti beavatkozást igényelnek. - derül ki Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár, a SOTE ortopédiai klinika igazgató főorvosának előadásából.

Azt fontos tudni, hogy ha a keresztszalag elszakad, azt már nem lehet összevarrni, saját szövettel (ritkább esetben műszalaggal) kell pótolni. Bármennyire is fejlett ma az orvostudomány, ez a pótszalag soha nem lesz olyan rugalmas, mint az eredeti volt, ezért mindenképpen érdemes vigyázni rá. Íme néhány jótanács, mellyel csökkenthetjük a sérülések kockázatát!

  1. Oktatóval tanulj síelni!

Minél jobb a technikád, annál kisebb az esélye a sérülésnek.

  1. Megfelelően állítsd be a kötést!

A rosszul beállított kötések 8-szorosára növelik a sérülésveszélyt. Nagyon fontos, hogy a testsúlyunknak és a tudásszintünknek megfelelő legyen a beállítás, hogy esés esetén leoldjanak a lécek és elkerüljük a térd kifordulását. Kölcsönzés esetén is pontosan mondjuk meg a súlyunkat és a tudásszintünket.

  1. Tarts pihenőnapot!

Statisztikák szerint a síelés harmadik napján délután 3 után történik a legtöbb sérülés. Ennek oka az, hogy a sportolás okozta izomfáradtság 48 óra után éri el a csúcspontját.

  1. Ha fáradt vagy a nap végén, inkább lifttel menj le!

A nép végére általában jegesek vagy kásásak lesznek a pályák, sok buckával. Fáradt izmokkal lesíelni nemcsak kellemetlen, de balesetveszélyes is. Ne erőltessük a lecsúszást, inkább a kabinos vagy az ülőliftekkel menjük le a pálya aljához.

  1. Ügyelj a testsúlyodra!

Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezünk, annál nagyobb plusz terhelésnek tesszük ki a térdeinket.

  1. Maradj a komfortzónádban!

A kontrol hasznos, a vakmerőség kevésbé.

  1. Alkoholt csak csúszás után igyál!

Csábító az ebéd utáni sör vagy lélekmelegítő feles a hüttében, de egyben rendkívül veszélyes is. Az alkohol rontja a reakcióidőt, a reflexeket és a mozgáskoordinációt, ami könnyen sérüléshez vezethet.

  1. Síelj a főszezonon kívül!

Ha még kezdő vagy és zavar, ha sokan vannak a pályán, akkor válaszd inkább a nyugodtabb elő- vagy utószezont! Főszezonban pedig mindenképp kerüld el a síszüneteket és ha lehet, akkor hétköznapra ütemezd a síutat vagy válassz kevésbé felkapott síterepeket!

  1. Ha nincs baj a térdeddel, ne viselj rögzítőt!

Jonathan Bell wimbledoni térdspecialista szerint a rögzítő csak azoknak ajánlott, akik teljesen vagy részlegesen gyúgyult sérülésből térnek vissza a síeléshez, vagy azoknak, akiknek enyhe ízületi gyulladásuk van. Egyéb esetben nem javasolja, mert a rögzítő nélkül fejleszteni tudjuk a térd körüli izmokat, hogy azok reagálni tudjanak a különböző feszülésekre és húzódásokra.

  1. Sérülés esetén azonnal kérj segítséget!

Nagyon fontos, hogy bármilyen enyhének is tűnik a sérülés, lehetőleg ne próbálj meg ráállni vagy lesíelni mielőtt nem látott szakember. A síterepek ügyeletes orvosai alaposan fel vannak készülve az ilyen típusú sérülésekre és szakszerűen el tudják látni a sérültet.Forrás: sielok.hu

Ajánlatot kérek Megosztom Vendégkönyv